1

استان اردبیل ۲۰۰ هزار هکتار جنگل و فضای سبز کم دارد

اردبیل – ایرنا – مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل گفت: در این استان برای رسیدن به متوسط کشوری دست کم باید ۲۰۰ هزار هکتار فضای سبز و جنگل‌ ایجاد شود که تحقق این امر در گرو مشارکت مسئولیت مدنی و اجتماعی صاحبان صنایع است.

محمود قلی‌زاده  در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر لزوم احیا و توسعه منابع طبیعی و جنگل‌ها اظهار کرد: ضرورت توسعه فضای سبز و جنگل‌ها هم جنبه بین‌المللی و هم جنبه داخلی دارد.

وی اضافه کرد: کشور ما در زمینه تولید کربن در بین کشورهای عضو کنوانسیون مقابله با آلاینده‌ها و بیابان‌زایی رتبه ششم را به خود اختصاص داده و این در حالی است که در موضوع مقابله و رسوب کربن و تولید اکسیژن که بزرگترین منابع آن جنگل‌ها و فضای سبز است، ما رتبه ۴۴ را داریم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل با تاکید بر لزوم برقراری توازن در تولید کربن و تولید اکسیژن اظهار کرد: بعد از سال ۲۰۲۳ این اگر تناسب را برنگردانیم، عدم توازن منجر به تحریم صنایع با آلایندگی بالا می‌شود و چه بسا محدودیت‌هایی برای صادرات محصولات این صنایع ایجاد شود و صاحبان صنایع باید بدانند که در آن مقطع چه ضرری متحمل خواهند شد.

قلی‌زاده افزود: از سوی دیگر افزایش پوشش گیاهی نقش غیرقابل انکاری در حفظ خاک و ذخیره نزولات جوی و به تبع آن ارتقای امنیت غذایی دارد.

وی یادآورشد: در مناطقی که پوشش گیاهی ضعیف است جاری شدن رواناب‌ها منجر به فرسایش خاک و انباشته شدن گل و لای در مخزن سدها و کوچک شدن حجم مخزن سدها می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل همچنین با اشاره به رقابت کشورها در حفظ و صیانت از منابع آبی و استفاده از این منابع در توسعه آسایش و رفاه شهروندان اظهار کرد: واقع امر این است که این استان در زمینه فضای سبز از متوسط کشوری هم پایین‌تر است.

وی یادآورشد: برای رسیدن به متوسط کشوری دست کم باید ۲۰۰ هزار هکتار فضای سبز و جنگل‌های استان اضافه شود که این امر جز با مشارکت مسئولیت مدنی و اجتماعی صاحبان صنایع امکان‌پذیر نیست.

وی خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته برخی عرصه‌های ملی و یا عرصه‌های زراعی تبدیل به محل فعالیت صنایع شده است و امروز علاوه بر اینکه پوشش گیاهی در آن مناطق از بین رفته ، وجود برخی آلایندگی‌ها بر مشکلات افزوده است و صاحبان صنایع باید با ایجاد کمربند سبز در محوطه محل فعالیت خود به توسعه سرانه فضای سبز استان کمک کنند تا بتوانیم به متوسط کشوری برسیم.

ایستگاه مغان ظرفیت بزرگی برای  استان و کشور است

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل در خصوص اقدامات حفاظتی برای صیانت از جنگل‌ها و مراتع استان گفت: در حال حاضر هم با استفاده از نیروی انسانی صیانت از منابع طبیعی استان تسریع شده است ، در سال‌های اخیر برخی امکانات به روز از جمله دوربین، استفاده ازریزپرنده‌ها و پهپادها را هم بکار گرفتیم.

قلی‌زاده افزود: اخیرا یک دستگاه دوربین در این استان نصب شده و پیگیری می‌شود سه مورد هم در مناطق مختلف استان نصب و راه‌اندازی شود تا پایش و حفاظت موثرتری از جنگل‌ها و مراتع استان داشته باشیم.

وی با تاکید بر لزوم فرهنگ‌سازی و همراهی مردم در قالب طرح همیار طبیعت اظهار کرد: در این چهارچوب طرح شهید مرادی در دست اجراست که در قالب آن کاشت، داشت و برداشت درخت و نحوه حفظ پوشش گیاهی آموزش داده می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل با تاکید بر لزوم توجه و احساس مسئولیت بیشتر شهروندان نسبت به طبیعت اظهار کرد: در برخی موارد رها کردن یک بطری آب ممکن است در نتیجه تابش آفتاب آتش‌سوزی و فاجعه‌ای تلخ در طبیعت ایجاد شود و این در حالی است که همه ما باید با احساس مسئولیت این امانت را به دست آیندگان برسانیم.

وی با اشاره به زیرساخت‌های موجود در استان اظهار کرد: در ایستگاه کندرق شهرستان خلخال گونه‌های جنگلی برای احیا و غنی‌سازی جنگل تولید می‌شود ، همچنین در ایستگاه شهید الطافی فندقلو انواع بلوط و فندق متناسب با جنگل‌های هیرکانی تولید می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل یکی از ظرفیت‌های بزرگ استان اردبیل را ایستگاه مادری در مغان ذکر کرد که در سطح کشور حدود هفت ایستگاه فعال است.

قلی‌زاده یادآورشد: در سال‌های اخیر اعتبارات این ایستگاه استانی شده و با توجه به محدودیت منابع در استان از ظرفیت‌های آن به طور کامل استفاده نمی‌شود در حالی که ایستگاه مغان با ظرفیت ۲۶۴ هکتار ظرفیت بسیار بزرگی برای استان است که در آن هم بذور مرتعی و هم نهال تولید می‌شود.

این کارشناس منابع طبیعی گفت: در هر مرحله کشت بذور مرتعی، بذر مورد نیاز برای دست کم هفت سال فراهم و بذر مورد نیاز استان در این ایستگاه استحصال می‌شود.

قلی‌زاده اضافه کرد کرد: در سال‌های گذشته این ایستگاه بذر مورد نیاز شمال غرب کشور را تامین می‌کرد و حدود ۶۴ نفر در این ایستگاه مشغول کار بودند اما در حال حاضر تعداد نیروهای شاغل در این ایستگاه به سه نفر کاهش یافته است.

 

بهترین زمان برای کاشت نهال

وی با بیان اینکه بهترین زمان برای انتقال و کاشت نهال مقطعی است که نهال دوره زمستان گذری را طی می‌کند، گفت: انتقال و کاشت نهال در این دوره باعث می‌شود رشد نهال یک دوره جلوتر بیافتد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل اضافه کرد: در حال حاضر با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در ایستگاه مغان نهال صنوبر تولید می‌شود که درصدی از نهال‌ها در اختیار اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان است که در هفته درختکاری به طور رایگان بین شهروندان توزیع می‌شود ، بخش دیگر در اختیار سرمایه‌گذار است که بر اساس محاسبات اقتصادی عرضه می‌کند.

قلی‌زاده گفت: بر اساس مطالعات کمیته فنی معمولا متناسب‌ترین گونه‌ها که با منطقه سازگار هستند را انتخاب و تولید می‌کنیم به طوری که برای مثال در سال‌های اخیر موضوع کشت اکالیپتوس در استان مطرح شد که با توجه به برودت دما حتی در منطقه مغان هم امکان کشت ندارد.

استان اردبیل ۹۰۲ هزار هکتار مرتع ییلاقی، قشلاقی و میان‌بند و همچنین ۶۹ هزار هکتار جنگل دارد ، گونه‌های غالب جنگل‌های استان اردبیل را فندق ، ارس ، بلوط ، زبان گنجشک و افرا تشکیل می‌دهد