1

سه معدن در استان اردبیل احیا شد

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل از احیای سه واحد معدنی راکد در این استان در سال جاری خبر داد.

مسعود ایرانی اظهار کرد: این سه واحد معدنی که با سرمایه‌گذاری ۴۰۰ میلیارد ریالی در سال جاری احیا شده، برای ۱۲ نفر فرصت اشتغال ایجاد کرده‌ است.

وی در مورد سایر اقدام‌های صورت گرفته در راستای توسعه فعالیت‌های معدنی در استان بیان کرد: امسال هشت فقره پروانه بهره‌برداری معادن با ظرفیت اشتغال ۳۲ نفر و نیز ۱۰ فقره پروانه اکتشاف با ظرفیت اشتغال ۳۰ نفر از سوی معاونت امور معادن اداره‌کل صمت استان اردبیل صادر شده است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل همچنین از صدور پنج فقره گواهی کشف با ظرفیت اشتغال ۱۵ نفر و ۲۱ فقره مجوز برداشت از معادن با ظرفیت اشتغال ۶۳ نفر در ۹ ماه گذشته خبر داد.

وی عنوان کرد: در بازه زمانی مورد اشاره درآمدهای ناشی از حقوق دولتی معادن استان اردبیل نیز با افزایش بیش از ۲ برابری به حدود ۴۴۲ میلیارد ریال رسیده است.

به گفته ایرانی، در مجموع بیش از ۲۰۰ واحد معدنی دارای پروانه بهره‌برداری در نقاط مختلف استان اردبیل وجود دارد که بیشتر آنها در زمینه استحصال شن و ماسه و سایر مصالح ساختمانی فعال هستند.




کشف زمین‌خواری ۱۱۸ میلیارد ریالی در اردبیل

 فرمانده انتظامی استان اردبیل از اجرای طرح مبارزه با زمین‎‌خواری در اردبیل و کشف چهار فقره پرونده به ارزش ۱۱۸ میلیارد ریال در این شهرستان خبر داد.

سردار جواد تقوی  افزود: ماموران پلیس امنیت اقتصادی استان در تداوم اجرای طرح استانی تشدید مبارزه با زمین خواری با هماهنگی مرجع قضایی و با همکاری کارشناسان اداره کل راه و شهرسازی، منابع طبیعی و آبخیزداری، جهاد کشاورزی و شهرداری با بررسی های تخصصی موفق به کشف چهار فقره زمین خواری در شهرستان اردبیل شدند.

وی اظهار کرد: زمین‌خواری‌های کشف شده به مساحت ۵۰ هزار و ۶۵۱ متر مربع و ارزش این کشفیات برابر اظهار نظر کارشناسان ۱۱۸ میلیارد و ۴۹۳ میلیون و ۸۰۰ ریال است.

وی با اشاره به رفع تصرف این زمین ها، بیان کرد: در این رابطه یک باند متلاشی و پنج نفر دستگیر شدند.

فرمانده انتظامی استان اردبیل اضافه کرد: تمامی متهمان به زمین خواری با تشکیل پرونده برای سیر مراحل قانونی و رسیدگی به پرونده تحویل سیستم قضایی شدند.

سردار تقوی با بیان اینکه حفظ و حراست از بیت‌المال و اراضی دولتی از اولویت های پلیس امنیت اقتصادی است، ادامه داد: برخورد با فرصت‌طلبان ، سوء‌استفاده‌کنندگان و مفسدان اقتصادی از اولویت‌های نیروی انتظامی است.

وی هرگونه فعالیت‌های اقتصادی غیرقانونی را موجب اخلال در نظام اقتصادی کشور دانست و از شهروندان خواست هرگونه موارد مشکوک در خصوص فعالیت های غیرقانونی را از طریق سامانه ۱۱۰ به پلیس اطلاع دهند.




۹ میلیون تخلف سرعت غیرمجاز در جاده‌های استان اردبیل ثبت شد

 معاون فنی و راه‌های روستایی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اردبیل گفت: ۹ میلیون تخلف سرعت غیرمجاز در ۹ ماه امسال در جاده‌های این استان ثبت شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، منصور نجف‌قلی‌زاده در بازدید از سامانه‌های هوشمند محور اردبیل – پارس‌آباد افزود: این تعداد تخلف توسط ۶۶ سامانه ثبت تخلفات عبور و مرور سرعت نصب شده در جاده‌های استان ثبت شده است.

وی با بیان اینکه سرعت غیرمجاز از بیشترین تخلفات رانندگان در استان اردبیل است، اظهار کرد: در ۹ ماه سال جاری از کل ترددها در راه‌های ارتباطی استان ۱۰ درصد مرتکب تخلف سرعت غیرمجاز شده‌اند.

وی محورهای بران – قره آغاج، گرمی – بیله‌سوار و جعفرآباد – بیله‌سوار را به ترتیب جزوه محورهای پر تخلف سرعت غیرمجاز استان برشمرد و بیان کرد: در ۹ ماه امسال ۳۷۷ هزار و ۴۲۶ تخلف سرعت غیرمجاز در محور بران – قره آغاج، ۳۰۴ هزار تخلف سرعت غیرمجاز در محور گرمی – بیله‌سوار و ۲۷۵ هزار و ۲۷۹ تخلف سرعت غیرمجاز در محور جعفرآباد – بیله‌سوار ثبت شده است.

معاون فنی و راه‌های روستایی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اردبیل اضافه کرد: میانگین سرعت متوسط استان ۷۴ کیلومتر است که انتظار می‌رود رانندگان برای حفظ جان خود و سایر ترددکنندگان به علایم راهور در جاده‌ها توجه کنند.

نجف‌قلی‌زاده ادامه داد: در ۹ ماه امسال همچنین ۷۷۱ هزار و ۶۱۸ تردد تخلف سبقت غیرمجاز در مبادی ورودی و خروجی استان اردبیل ثبت شده است که بیشترین میزان این تخلف در محور آستارا – اردبیل با ۱۷۴ هزار و ۵۷۸ تردد، اردبیل – سرچم با ۹۴ هزار و ۸۰۳ تردد و اسالم – خلخال با ۶۶ هزار و ۸۶۷ تردد از پرتخلف‌ترین محورهای سبقت غیرمجاز استان است.

وی گفت: در این مدت ۱۵ میلیون و ۹۳۳ هزار و ۱۲۸ تخلف عدم رعایت فاصله طولی توسط رانندگان خودرو در جاده‌های استان اردبیل ثبت شده است.

وی افزود: بیشترین تخلف عدم رعایت فاصله طولی در این مدت به ترتیب در جاده اردبیل – آستارا و بالعکس و جاده اردبیل – مغان و بالعکس ثبت شده است.

معاون فنی و راه‌های روستایی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اردبیل اظهار کرد: در حال حاضر ۷۴ سامانه تردد شمار ، ۴۱ دوربین نظارت تصویری و ۶۶ سامانه ثبت تخلفات، ۲ سامانه توزین حین حرکت و سه تابلو پیام متغیر در راه‌های ارتباطی استان نصب شده است که از طریق این ابزارها رفتارهای ترافیکی رانندگان رصد و کنترل می‌شود.

نجف‌قلی‌زاده بیان کرد: با هدف ارتقای ایمنی جاده‌ها و کاهش تلفات ، گشت‌های تلفیقی پلیس راه و راهداری به‌طور مستمر و شبانه‌روزی در راه‌های ارتباطی استان حضوری فعال دارند.

وی از مردم و مسافران خواست قبل از سفر جهت اطلاع از آخرین وضعیت جوی و ترافیکی با سامانه ۱۴۱ راهداری استان تماس گرفته و هرگونه انتقاد و پیشنهاد خود را نیز جهت بررسی اطلاع دهند.




شبکه فرقه ضاله عرفان حلقه در اردبیل متلاشی شد

دادستان عمومی و اتقلاب اردبیل از شناسایی و متلاشی شدن یک شبکه فرقه ضاله عرفان حلقه در اردبیل خبر داد.

به گزارش مرکز رسانه دادستاتی اردبیل، جلال آفاقی روز یکشنبه افزود: درپی وصول گزارشات از فعالیت غیرقانونی این شبکه مراتب با دستورات ویژه قضایی مورد رصد فنی و بررسی و مستندسازی پاسداران گمنام امام زمان(عج) در سازمان اطلاعات سپاه استان قرار گرفت و در نهایت هفت نفر از اعضای اصلی این شبکه شناسایی و طی عملیاتی غافلگیرانه دستگیر و روانه زندان شدند.

بر اساس این گزارش فعالیت انحرافی مغایر با شرع مقدس، رابطه نامشروع، استفاده از عناوین علمی خلاف واقع و دخالت در امر پزشکی با ادعای درمان، تحصیل مال از طریق نامشروع، فعالیت تبلیغی علیه نظام موارد مطرح شده اولیه در پرونده قضایی متشکله می‌باشد.

فرقه انحرافی عرفان حلقه با مواردی همچون زیرسؤال بردن قرآن، نهی مقامات امامان معصوم و زیارت قبور ائمه، تمسخر اعتقاد به منجی و مهدویت، به چالش کشاندن توسل، شفاعت و زیارت ائمه معصومین، قربانیان خود به انحراف می‌کشاند.




۲۶۳ معتاد متجاهر در اردبیل جمع‌آوری شدند

 فرمانده انتظامی استان اردبیل از جمع‌آوری ۲۶۳ معتاد متجاهر در پی اجرای ۷۲ ساعته طرح “آرامش در شهر” در نقاط مختلف این استان خبر داد.

سردار جواد تقوی  افزود: مرحله چهاردهم طرح آرامش در شهر با بهره‌گیری از توان و استعداد سازمانی توسط ماموران پلیس مبارزه با مواد مخدر و همکاری عملیاتی ماموران کلانتری‌ها و پاسگاه‌های انتظامی استان اردبیل اجرا شد.

وی با اشاره به دستگیری ۲۶۳ معتاد متجاهر، ۴۷ خرده فروش مواد مخدر و ۲ قاچاقچی در مدت سه روز زمان اجرای این طرح، گفت: کشف هفت کیلو و ۳۴۰ گرم انواع مواد مخدر، کشف ۴۳۰ عدد قرص غیرمجاز ، هفت دستگاه ترازوی توزین مواد مخدر و توقیف سه دستگاه خودرو از دیگر دستاوردهای مهم اجرای این طرح بود.

فرمانده انتظامی استان اردبیل اظهار کرد: تمامی متهمان دستگیر شده با تشکیل پرونده برای سیر مراحل قانونی و رسیدگی تحویل مراجع قضایی شدند.

سردار تقوی بیان کرد: افزایش احساس امنیت فردی و اجتماعی، توسعه نشاط اجتماعی و ناامن کردن فضای جامعه برای مجرمان و قانون گریزان از اهداف مهم اجرای این طرح است.

وی با تاکید بر اینکه امنیت و آرامش مردم و جامعه خط قرمز پلیس است، اضافه کرد: پلیس با تمامی ناهنجاری‌ها به‌ویژه با قاچاقچیان و توزیع کنندگان مواد مخدر بدون اغماض برخورد قاطع و قانونی خواهد کرد.

وی با قدردانی از همکاری مردم با پلیس، ادامه داد: مردم می‌توانند هر گونه موارد مشکوک و اخبار و اطلاعات در این مورد را با شماره تلفن‌های ۱۱۰ و ۱۳۰ به پلیس اطلاع داده و همچنین هر گونه انتقادات و پیشنهادات خود را با شماره تلفن ۱۹۷ گزارش کنند.

طرح “آرامش در شهر” نیروی انتظامی با هدف پاکسازی چهره شهرها از حضور خرده‌فروشان موادمخدر و معتادان متجاهر و نیز در راستای ارتقای میزان رضایتمندی شهروندان، برخورد قاطع و همه‌جانبه با خرده‌فروشان موادمخدر و پاکسازی نقاط آلوده سراسر کشور از حضور معتادان متجاهر و خرده‌فروشان مواد مخدر اجرا می‌شود.




سرشماری زمستانی پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر در استان اردبیل آغاز شد

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل از آغاز سرشماری زمستانی پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر در این استان همزمان با برنامه جهانی این سرشماری خبر داد.

به گزارش محیط زیست اردبیل، رامین جمشیدی روز یکشنبه گفت: سرشماری پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی استان تا نیمه اول بهمن ماه در تالاب‌های استان ادامه می‌یابد.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی استان گفت: همزمان با سرد شدن تدریجی هوا در عرض‌های شمالی کره زمین، مهاجرت پرندگان به قسمت‌های جنوبی شروع شده و استان اردبیل نیز به دلیل داشتن زیستگاه‌های مطلوب، پذیرای هزاران بال از انواع پرندگان مهاجر است.

جمشیدی با اشاره به اینکه استان اردبیل یکی از مهم‌ترین کریدورهای مهاجرت پرندگان مهاجر محسوب می‌شود، بیان کرد: سرشماری از اواسط دی ماه تا اواسط بهمن ماه توسط محیط‌بانان ، کارشناسان و متخصصان پرنده‌شناسی برای کسب اطلاعات و آمار دقیق از قبیل تعداد و نوع گونه‌ها، تغییرات حاصله در اندازه جمعیت، پراکنش و پایش بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان انجام می‌شود.

وی همچنین با اشاره به وجود تالاب‌ها، رودخانه‌ها و اکوسیستم‌های آبی متنوع و غنی استان افزود: هر سال هزاران قطعه پرنده عادی و حمایت شده از قبیل انواع اردک، خروس‌کولی، قوی فریادکش، غاز پیشانی سفید و درنای خاکستری برای زمستان‌گذرانی به تالاب های استان اردبیل مهاجرت می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه در استان اردبیل ۱۸ سایت اصلی سرشماری پرندگان آبزی ثبت شده است، اظهار داشت: امسال این برنامه با سرشماری و پایش سایت‌ها و تالاب‌های شهرستان مشگین‌شهر آغاز و در سایر مناطق استان ادامه خواهد داشت.

جمشیدی در ادامه با تاکید بر پایش مستمر مناطق آزاد و تحت مدیریت استان به ویژه اکوسیستم‌های آبی و تالاب‌ها از مردم خواست هرگونه تخلف شکار و صید را به شماره ارتباطات مردمی ۱۵۴۰ گزارش دهند.




ثبت ۱۳ میلیون تردد در محورهای مواصلاتی استان اردبیل

رئیس مرکز مدیریت راه‌های استان اردبیل از ثبت ۱۳ میلیون تردد در محورهای مواصلاتی این استان از ابتدای سال جاری خبر داد.

  امید نسیمی  در بازدید از سامانه‌های هوشمند محور اردبیل – سرچم اظهار کرد: در مدت مشابه سال گذشته ۱۲ میلیون و۹۸۴ هزار و۱۸۶ تردد در مبادی ورودی و خروجی ثبت شد.

وی با اشاره به اینکه در مدت یاد شده ۶ میلیون و ۴۱۸ هزار و ۱۷۹ تردد در مبادی ورودی و ۶ میلیون و ۴۸۱ هزار و ۵۸۶ تردد نیز در مبادی خروجی استان ثبت شده است، گفت: در مقایسه با به مدت مشابه سال قبل تردد در مبادی ورودی ۲ درصد و در مبادی خروجی یک درصد افزایش یافته است.

رئیس مرکز مدیریت راه‌های استان اردبیل در ۹ ماه گذشته محور اردبیل – آستارا و بالعکس ، اردبیل – نیر و بالعکس و اردبیل – مغان بالعکس را جزو محورهای پرتردد استان برشمرد و خاطرنشان کرد: در این مدت بیش از ۱۱ میلیون تردد در محور اردبیل – آستارا و بالعکس بیش از ۱۰ میلیون تردد در محور اردبیل – نیر و بالعکس و ۶ میلیون و ۹۰۴ هزار و ۹۶۹ تردد نیز در محور اردبیل – مغان و بالعکس به ثبت رسیده است.

نسیمی همچنین از ثبت بیش از ۹ میلیون تردد تخلف سرعت غیرمجاز در محورهای مواصلاتی استان اردبیل خبرداد و افزود: در مدت یاد شده ۳۷۷ هزار و ۴۲۶ تردد در محور بران –قره آغاج ،۳۰۴ هزار تردد در محور گرمی – بیله‌سوار و ۲۷۵ هزار و ۲۷۹ تردد نیز در محور جعفرآباد – بیله‌سوار ثبت شده است.

وی با بیان اینکه این میزان ۱۰ درصد از کل تردد استان را شامل می‌شود ، اظهار کرد: میانگین سرعت متوسط استان ۷۴ کیلومتر است که انتظار داریم رانندگان برای حفظ جان خود و سایر مترددین در جاده به علایم راهور توجه کرده و سبقت و سرعت مطمئنه را رعایت کنند.

رئیس مرکز مدیریت راه‌های استان اردبیل یادآورشد: تردد رانندگان در راه‌های استان با استفاده از ۷۴ دستگاه ترددشمار برخط ، ۵۴ سامانه ثبت تخلفات سرعت و ۴۱ دوربین نظارت تصویری تحت رصد و نظارت دستگاه‌های ذیربط قرار دارد و لازم است رانندگان برای جلوگیری از بروز هر گونه حادثه به قوانین راهنمایی و رانندگی احترام بگذارند.

نسیمی همچنین از شهروندان خواست قبل از سفر جهت اطلاع از آخرین وضعیت جوی و ترافیکی استان با سامانه ۱۴۱ اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اردبیل تماس بگیرند.




صادرات ۱۸ میلیون دلاری تعاونی‌های استان اردبیل

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل از صادرات ۱۸ میلیون دلاری محصولات و خدمات تعاونی‌های این استان در ۹ ماه گذشته خبر داد.

بهروز رحیم‌زاده اظهار کرد: میزان صادرات تعاونی‌های این استان در سال گذشته با وجود همه مشکلات و محدودیت‌هایی که وجود داشت، به ۲۴ میلیون دلار رسید که با در نظر گرفتن مجموع شرایط حاکم بر اقتصاد و سیاست خارجی در کشور رقمی قابل قبول است.

وی بیان کرد: با توجه به حجم صادرات صورت گرفته از ابتدای سال جاری تاکنون پیش‌بینی بر این است که میزان صادرات تعاونی‌های استان اردبیل در پایان سال جاری به همان میزان سال گذشته رسیده و حتی تا حدودی افزایش یابد.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل با اشاره به این که رونق بخش صادرات تابع مسائل و شرایط دیگری بوده که خارج محدوده مسئولیت و وظایف این اداره‌کل است ، ادامه داد: برای نمونه تغییر و تحول برخی قوانین و مقررات یا افت و خیز روابط با کشورهای همسایه می‌تواند بر آن تاثیر بسزایی بگذارد.

وی تصریح کرد: تعداد تعاونی‌های این استان از ۲ هزار و ۸۵ مورد در سال گذشته به ۲ هزار و ۱۱۵ مورد در سال جاری رسیده است ، این تعاونی‌ها زمینه‌ساز ایجاد ۱۷ هزار و ۹۸۸ فرصت شغلی در سال گذشته شدند که این میزان امسال تاکنون به ۱۸ هزار و ۴۱۹ مورد رسیده است.

رحیم‌زاده اضافه کرد: در حال حاضر ۶۴۱ تعاونی تولیدی، ۱۵۶ تعاونی توزیعی، ۵۳۴ تعاونی خدماتی و ۷۸۴ تعاونی تولیدی- توزیعی در استان اردبیل فعالیت دارند که تعداد قابل توجهی از آنها در مرکز استان مستقر هستند.




اقتدار ایران در جزیره بوموسی فراروی نظامیان ۸ کشور جهان

 نظامیان هشت کشور جهان که در حال طی دوره دفاع ملی در دانشگاه عالی دفاع ملی هستند با همراهی سرلشکر صفوی و رئیس دانشکده بین الملل دانشگاه عالی دفاع ملی از جزیره بوموسی و تنگه هرمز بازدید کردند.

به گزارش ایرنا، سرلشکر پاسدار سید یحیی صفوی دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا روز یکشنبه در تشریح اهداف این سفر گفت: این سفر علمی به منظور معرفی بخشی از پیشرفت های جمهوری اسلامی ایران در بخش های دفاع و امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز، ترانزیت، انرژی، صنعت و تقویت روابط میان ایران و کشورهای پیرامون از جمله هندوستان، چین، پاکستان، ترکمنستان، عراق، عمان، یمن و… انجام شده است.

 

وی افزود: دانشجویان خارجی در این سفر سه روزه از بندر شهید رجایی، پالایشگاه ستاره خلیج فارس، شرکت فولاد هرمزگان، صنایع کشتی سازی، محیط شناسی جزیره بوموسی، ناوشکن جماران و بخشی از توانمندی های نیروی دریایی سپاه بازدید کردند و نشست صمیمانه ای با سردار تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه برگزار کردند.

دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا با تأکید بر اهمیت دیپلماسی علمی با رویکرد دفاعی و امنیتی تصریح کرد: تبادل دانشجو در میان ارتش های جهان یکی از عرصه های تقویت دیپلماسی دفاعی به شمار می رود و هم اکنون با موافقت ستاد کل نیروهای مسلح، تعداد قابل توجی از نظامیان کشورهای مختلف در دانشگاه عالی دفاع ملی در حال گذراندن دوره های نظامی هستند.

 

سردار صفوی با بیان اینکه دیپلماسی دفاعی میان نیروهای مسلح ایران و کشورهای همسایه و فرامنطقه ای، صلح و امنیت را برای دولت ها و ملت های همسو به ارمغان می آورد یادآور شد: فهم مشترک کشورها از تهدیدات مشترک و منافع مشترک نیازمند دیپلماسی فعال دفاعی است و جمهوری اسلامی ایران همواره تلاش کرده است با برقراری روابط دفاعی، امنیتی، اطلاعاتی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی با 15 کشور همسایه و قدرتهای قاره آسیا همچون هند، چین و روسیه، به عنوان یک قدرت منطقه ای در جهت ایجاد ثبات و امنیت پایدار خصوصا در ساختار سازمان همکاری شانگهای و بریکس نقش ایفا کند.




کاهش مراکز نگهداری معتادان متجاهر/۶ استان فاقد مرکز ماده ۱۶ است

طبق تازه‌ترین گزارش‌ مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، با وجود روند افزایش جمع‌آوری معتادان و اعتیاد، با کاهش مراکز نگهداری و ترک اعتیاد در کشور مواجه هستیم.

 تازه‌ترین گزارش مرکز پژوهش های مجلش شورای اسلامی نشان می دهد تعداد مراکز نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد، مشمول مراکز ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر (مراکز نگهداری معتادان متجاهر) و مجریان تبصره «۲» ذیل آن، با وجود اینکه در سال های ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ روندی صعودی داشته و از ۳۴۴ مرکز به ۵۹۲ مرکز افزایش یافته اما در سال های ۱۳۹۸ و ۹۹ روند کاهشی را تجربه کرده است.

گزارش مرکز پژوهش ها حکایت از تاثیر همه گیری ویروس کرونا بر کاهش پذیرش این مراکز و به طبع روند کاهش فعالیت مراکز ماده ۱۶ دارد. علاوه بر این، با وجود افزایش این مراکز در سال های ۱۴۰۰ که از ۴۲۰ مرکز به شمار ۵۰۹ رسید، در تازه ترین ارزیابی ها با کاهش ۲۲ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰ اکنون به ۳۸۳ مرکز رسیده است.

در حالی شاهد ریزش مراکز ماده ۱۶ یا مجریان تبصره «۲» ماده ذیل آن هستیم که از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱، تعداد معتادان کشور از حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر به ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر رسیده است که افزایش تقریبا ۳ برابری را نشان می دهد.

همچنین براساس گزارش مرکز پژوهش‌ها در زمان حاضر ۶ استان کشور فاقد مرکز ماده ۱۶ قانونی مبارزه با مواد مخدر هستند که شامل ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، زنجان، خراسان جنوبی و کهگیلویه و بویراحمد است. مرکز پژوهش ها تاکید دارد که راه‌اندازی و توزیع مراکز ماده ۱۶ باید مبتنی بر جمعیت افراد دارای تجاهر به اعتیاد در هر منطقه استان یا شهرستان صورت گیرد و فقدان این مراکز در استان های یاد شده به معنی آن است که منابع مالی توزیع شده و حمایت‌های صورت گرفته با عدالت همراه نبوده است.

چالش های مراکز ماده ۱۶

گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به چالش های موجود مراکز ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر پرداخته است. طبق این بررسی، چالش های اجرایی، معیوب بودن چرخه جمع‌آوری، اختلال در فرایند و کیفیت غربالگری، تکمیل نبودن و نقص در فرایند نگهداری و درمان، ناکافی بودن نظارت های قضایی مربوطه و در نهایت بی توجهی به خاص‌بودگی‌های مددجویان و تک‌دوزی نبودن درمان از مهم‌ترین موانع اثربخشی مراکز ترک اعتیاد است.

بررسی انجام شده نشان می دهد فرایند جمع‌آوری، غربالگری، نگهداری، درمان، بازتوانی و مراقبت های پس از خروج افراد دارای تجاهر به اعتیاد در مراکز ماده ۱۶ دارای نواقص و اشکالات اساسی بوده که امکان اثربخشی این مراکز را به شدت کاهش داده است.

مواجهه سیاسی و مقطعی با افراد دارای تجاهر به اعتیاد و دنبال کردن اهدافی غیر از درمان و بازتوانی، به شکل گیری چرخه ای معیوب از جمع‌آوری، نگهداری، دور شدن این افراد از فضاها و دید عمومی، آزادسازی و جمع‌آوری مجدد منجر شده است. به نحوی که در بهترین حالت، فعالیت این مراکز صرفا به پاکسازی مبلمان شهری و کاهش برخی جرائم خرد منجر شده است.

راه‌حل رفع چالش‌ها

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارش خود راهکارهایی را نیز برای برون رفت از چالش ها ارائه کرده است. پیشنهاد راهکارهای تقنینی، نظارتی یا سیاستی مبتنی بر چالش‌های شناسایی شده در این بررسی از جمله مسیرهای است که این گزارش ارائه داده است.

مرکز پژوهش های مجلس بر نظام‌مندی عملکرد ساختاری و نهادی در این حوزه تاکید داشته و با انتقاد از عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر به عنوان متولی اصلی مقابله با اعتیاد، خواستار افزایش اثربخشی در حوزه درمان اعتیاد، تغییر رویکرد و بهینه سازی عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر از طریق سازوکارهای متناسب شد.

به پیشنهاد این گزارش ، لازم است که در فرایند اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، سازوکارهای نظارتی برای بررسی و ارزیابی عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر، شورای هماهنگی استان ها و همه دستگاه های ذیربط از جمله سازمان بهزیستی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان فنی و حرفه ای و غیره که تکلیف قانونی در زمینه کاهش آسیب و درمان اعتیاد دارند تعریف شده و ضمانت اجرای متناسب برای ترک فعل ها در نظر گرفته شود.

سیاستگذاران و مجریان حوزه اعتیاد باید به جای تلاش برای افزایش مدت زمان نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد، مقوله پیشگیری را در سطوح مختلف و به صورتی نظام‌مند ایجاد یا تقویت کنند.

تصویب و تخصیص کافی و به هنگام اعتبارات مالی در حوزه کاهش تقاضا و تقسیم آن در بخش‌های پیشگیری، کاهش آسیب و درمان ضروری است و طرح‌ها و اثربخشی آنها باید به صورت هدفمند مورد ارزیابی هزینه و فایده قرار گیرد.

مرکز پژوهش‌های مجلس همچنین در این بررسی خواستار اصلاح آیین‌نامه مراقبت بعد از خروج معتادان، تعریف واضح از تکالیف دستگاه های ذیربط و تعریف شاخص‌های لازم برای نظارت و ارزیابی شده است.