معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل گفت: مصرف آب کشاورزی در این استان پنج درصد از مصرف میانگین کشوری بیشتر بوده و برای جلوگیری از آن اصلاح الگوی کشت الزامی است.
حمید فضائلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه تعادل منابع و مصارف آب در بخش کشاورزی استان اردبیل در سالهای اخیر به علت بالا رفتن میزان مصرف و کاهش بارش و ذخایر آبی به هم خورده است، اظهار کرد: بر اساس سند مدیریت منابع آب استان اردبیل، اولویت نخست تامین آب کشاورزی، تامین آب برای کشت پاییزه و کشت اول است و برای کشت دوم به خصوص در شمال استان منابع آبی کافی وجود ندارد.
وی ادامه داد: امسال به دلیل کمبود بارش و کاهش آورد رودخانهها و سدها جلوی کشت دوم در برخی از مناطق استان بهویژه منطقه مغان گرفته شد.
وی افزود: با توجه به محدودیت منابع آبی و تداوم خشکسالی و به منظور جلوگیری از تشدید تنش آبی در استان به استناد مصوبات شورای مدیریت منابع آب استان، شورای حفاظت از منابع، مجاری و تاسیسات آبی مغان و کارگروه آب، خاک، کشاورزی و منابع طبیعی هر گونه کشت دوم در منطقه مغان و کشت برنج در منطقه مشگینشهر ممنوع شد.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل همچنین از اجرای سه طرح مشترک آب و جهاد در راستای سازگاری با کم آبی و حفاظت از منابع آب در استان خبر داد و گفت: در راستای سازگاری با کمآبی و حفاظت از منابع آب سه طرح مشترک شرکت آب منطقهای و جهاد کشاورزی با عناوین تشکیل تشکلهای آب بران، تحویل حجمی آب و پیاده سازی الگوی کشت بهینه در استان اجرا میشود.
از کشتهای خارج از الگو جلوگیری میشود
فضائلی با اشاره به تغییر اقلیم و کاهش منابع آبی در استان نسبت به سالهای گذشته بیان کرد: در راستای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی، در سال زراعی ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در شبکههای آبیاری یامچی و قوری چای در مرکز استان و شبکه آبیاری خداآفرین در شمال استان، الگوی کشت به صورت منطقهای پیاده شد.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل همچنین به ابلاغ نظامنامه الگوی کشت محصولات کشاورزی در شبکه پایاب ارس، خداآفرین و سایر سدهای استان اشاره کرد و گفت: در سال آبی جدید تلاش بر این است تا از کشتهای متفرقه و خارج از الگوی ارائه شده جلوگیری شود.
نیازمند تامین آب از منابع جدید هستیم
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل با بیان اینکه برای دستیابی به آب مطمئن و پایدار نیازمند تامین آب از منابع جدید هستیم، افزود: با برنامهریزی انجام شده و صرفهجویی شهروندان امیدواریم شرایط بحرانی را پشت سر بگذاریم.
فضایلی بیان کرد: نیاز آب آشامیدنی شهر اردبیل ۲ هزار لیتر بر ثانیه است که در حال حاضر هزار و ۷۰۰ لیتر بر ثانیه آن از طریق سد یامچی و مابقی از طریق چاههای آب موجود تامین میشود که با پیشبینیهای انجام شده مقدار آب سد یامچی کفاف ماههای گرم سال را نخواهد داد.
بر اساس آمارهای موجود استان اردبیل از نظر بارندگی در مقایسه با استانهای واقع در شمالغرب کشور، شامل استانهای آذربایجانشرقی، آذربایجانغربی، زنجان که به لحاظ اقلیمی در شرایط نسبتا مشابهی قرار دارند،در جایگاه چهارم قرار دارد.
تاکنون ۱۰ سد مخزنی بزرگ و ۴۲ سد مخزنی کوچک در استان اردبیل احداث شده است.