شرایط اقلیمی خراسان شمالی در سال جاری زمینه شیوع جانوران موذی را در مزارع زعفران فراهم کرده و بنه این محصول باارزش مورد هجوم موش ها قرار گرفته است و سازمان جهادکشاورزی در این خصوص هشدار داده که زعفران کاران هر چه سریعتر اقدامات لازم را انجام دهند.
به گزارش ایرنا، طلای سرخ سالانه در سطح پنج هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان کشت می شود و ۲۹ تن زعفران به ارزش بیش از ۲۰ هزار میلیارد ریال برداشت می شود.
اگرچه زعفران سالانه اقتصاد بسیاری از کشاورزان این خطه را به چرخش در می آورد ولی خطرات ناشی از شرایط اقلیمی نیز این محصول ارزشمند را تهدید می کند و در این فصل از سال موش ها از جمله مهمان های کشاورزان این خطه می شوند و آسیب های زیادی را به مزارع زعفران وارد می کنند.
موش ها علاقه بسیار زیادی به ساخت لانه در مزارع زعفران دارند چرا که این روش از لانه سازی برای آنها از امنیت بالاتری برخوردار است. معمولا اکثر زمین های کشاورزی هر ساله شخم می خورند ولی زمینی که داخل آن پیاز زعفران کاشته می شود تا هفت سال شخم نمی خورد و موش ها به راحتی می توانند با ساخت لانه در مزرعه زعفران در کنار یک منبع تغذیه پرانرژی لانه ای با امنیت بالاتری داشته باشند.
سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این خصوص هشدار داده است که ازدیداد این جوندگان موذی به مرحله طغیان رسیده است و کشاورزان باید در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهند.
هجوم موشها به مزارع زعفران
اگرچه موش ها اندازه کوچکی دارند ولی ویران کننده هستند و آسیب آنها فراتر از تخریب قابل مشاهده است و این موجودات نه تنها مواد گیاهی با ارزش را مصرف میکنند، بلکه محیط زیست را نیز با فضولات خود آلوده میکنند. علاوه بر این، موشها کیفیت محصول و سلامت دامهایی را که ممکن است در مزارع آسیب دیده چرا کنند، تهدید می کنند.
سرپرست حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این خصوص گفت: بیشتر مزارع زعفران استان مورد حمله موش ها قرار گرفته است و بازدیدهای انجام شده گواه این است که زنگ خطر طغیان آفت موش در مزارع این استان به صدا در آمده است.
امید میثاق افزود: سال های گذشته نیز مزارع زعفران مورد هجوم موش ها قرار می گرفت ولی کشاورزان امسال پاییز نسبتا متعادلی از نظر آب و هوا تجربه کردند و همین شرایط برای زادآوری این آفت فراهم کرد.
وی یادآور شد: طرح مبارزه با موش ها آغاز شده است و از آنجایی که موش آفتی خطرناک در حوزه کشاورزی است مبارزه با آن برعهده سازمان جهادکشاورزی و به صورت رایگان انجام می شود و در این راستا سموم و طعمههای لازم را فراهم کرده که در اختیار کشاورزان قرار میدهد.
سرپرست حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: فصل زمستان و ابتدای فصل بهار بهترین زمان برای جلوگیری از زاد و ولد و تولید مثل موشهاست و کشاورزانی که محصول یونجه، گندم، کلزا و زعفران کشت کردهاند باید مراقبت بیشتری کنند و در صورت مشاهده سوراخ موش در مزارع گزارش را اعلام کنند.
هشدار سازمان جهاد کشاورزی خراسانشمالی
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: نبود یا کمبود یخبندان و بارش برف در چند سال اخیر باعث افزایش جمعیت موشها در مزارع و باغ های این استان شده از اینرو لازم است کشاورزان خسارت ناشی از آن را جدی گرفته و نسبت به مبارزه گسترده و اصولی با جوندگان اقدام کنند.
محمد محمدزاده یادآور شد: افزایش جمعیت موشها در حالی اتفاق افتاده که امسال تهیه و توزیع طعمه مسموم بیشتر از سال های قبل انجام و میزان اقدامات آموزشی و ترویجی بیشتری هم در دستور کار قرار دارد.
وی تصریح کرد: موش کور، مغان و ورامین نوع این جانوران موذی است و باعث خسارت به بنه زعفران و از بین بردن این محصول ارزشمند می شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: مبارزه با آفات سال زراعی جاری در سطح ۲۳۸ هزار و ۶۶۰ هکتار انجام شده است و این میزان مقابله در همسنجی با سال گذشته افزایثش ۶۰ درصدی را نشان می دهد.
وی گفت: از مجموع این مبارزه هشت هزار و ۲۵۰ هکتار مربوط به مبارزه با جوندگان، حدود سه هزار هکتار مبارزه با ملخ، ۳۰ هزار هکتار مبارزه با سن غلات، ۸۵ هزار هکتار مربوط به مبارزه با علف های هرز غلات و مابقی نیز مربوط به مبارزه با سایر بیماری ها و آفاتبوده است.
سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است، کل اراضی استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.