ویروس کرونا و گسترش آن در سطح جامعه، رعایت پروتکلهای بهداشتی را ضروری و امری واجب کردهاست. در دو سال گذشته مردم حسینی و ولایتمدار اردبیل برای اینکه بتوانند در تأمین سلامتی مردم و عاشقان و دوستداران حسینبنعلی(ع) گامهای مؤثری بردارند، عزاداریهای خود را محدود و در چارچوب توسعههای ستاد کرونا انجام دادهاند.
همه اردبیلیها سال را بهخاطر ده روز اول ماه محرم نفس میکشند. همه دوست دارند عزاداریهای سنتی و بهخصوص حرکت دستهجات عزاداری در سطح شهر را با رعایت همه اصول و آدابی که از گذشتگانشان به آن ها رسیده، بر پا دارند ولی در دو سال اخیر برای رعایت پروتکلهای بهداشتی، حسرت به دل ماندهاند و این ایام را با یاد خوش روزها و ساعتهای حضور در مجلس با برکت و پرشکوه ارباب ، سپری میکنند.
محرم و سرگذشت این ماه با زندگی اردبیلیها عجین شده است. عشق مردم این دیار به سالار شهیدان برای امروز و دیروز نیست و قدمت تاریخ و به گواهی همه مستندات موجود، عزاداریهای مردم این منطقه زبانزد خاصوعام بوده است.
کرونا، امسال نیز اجازه نداد تا دستجات عزاداری محلات ششگانه با نظم و ترتیب و اصول منحصربهفردش در سطح شهر و بازار سرپوشیده اردبیل حاضر بشوند، شعور حسینی امکان اقامه عزاداریها براساس سنت دیرینه را نداد ولی مردم بازهم در همان حدی که مجاز اعلام شده است با رعایت کامل توسعههای بهداشتی از ابراز عشق و علاقه به حسین(ع) کوتاهی نمیکنند.
بیست و سوم خرداد ۱۴۰۰ براساس رسم دیرینه نوبت عزاداری دستهجات محله دروازه در سطح شهر و بازار سرپوشیده است.
دو محله دروازه و پیر عبدالملک در بین محلات ششگانه به محلههای برادر معروف هستند. اوج عزاداریهای دهه اول ماه محرم روزی است که در آن، اولین دسته عزاداری محله دروازه با استقبال باشکوه عزاداران، ریشسفیدان و جوانان محله پیرعبدالملک به این محله برسند. آیینی که در مراسم استقبال حسینیان محله پیر عبدالملک از عاشقان محله دروازه برگزار میشود در نوع خود بینظیر و باشکوه میباشد.
ابتدا بیرق محله پیرعبدالملک درحالیکه ریشسفیدان و پیشکسوتان آن را همراهی میکنند از ریشسفیدان و بیرق محله دروازه استقبال میکنند. دقت در مراسم استقبال تا حدی است که نقطه نهایی استقبال یعنی محلی که باید بیرق محله پیرعبدالملک تا آن نقطه حمل گردد نیز مشخص است.
بعد از بیرق محله، نوبت استقبال از طوقهای محله دروازه است. در میان موج جمعیت حاضر، نوای یا حسین بر فضا طنینانداز میشود، تنها طوق محله پیر عبدالملک در حرکت به سمت مقابل و موقع رسیدن به حمل کنندگان طوقهای دروازه، در میان آنها قرار گرفته و همراه با سیل جمعیت به سمت محوطه مقابل مسجد پیر عبدالملک حرکت میکنند. در مسیر حرکت طوقها نوای حماسی
هانسی گروهین بِله مولاسی وار
شیعه لرون حضرت عباسی وار
جلوه دیگری به مراسم استقبال میبخشد.
پساز عزاداری دسته سینهزنان محله دروازه در مسجد محله پیرعبدالملک نوبت مراسم بدرقه میرسد.
مراسم بدرقه نیز با حمل بیرق محله و طوق انجام میپذیرد .نقطه انتهایی بدرقه نیز معلوم است و امکان حرکت بیرق محله جلوتر از آن وجود ندارد. ریشسفیدان در کنار بیدق محله قرار میگیرند و دست به سینه از تک تک عزاداران محله دروازه بهخاطر حضور در محله آنها و اقامه عزاداری و شرکت در آیین استقبال و بدرقه تشکر میکنند.
سنت عزاداری در اردبیل تابع قوانین و مقررات خاصی است. قوانینی که سالهای متوالی در دهه اول ماه محرم در این شهر به مورد اجرا گذاشته شدهاست. اجرای دقیق این مقررات نظم و انضباط خاصی به مراسم میبخشد و از تداخل هرگونه برتامه دستجات جلوگیری می نماید.