معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل از انتقال ۲۵ راس از مرالهای (گوزن قرمز) سایت فندقلوی نمین به سایر نقاط کشور برای رهاسازی در زیستگاههای مناطق حفاظت شده، خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، رامین جمشیدی با اعلام این خبر گفت: با اجرای موفق طرح تکثیر و نیمه طبیعی گونه حفاظت و حمایت شده مرال در محل سایت فندقلوی نمین و با توجه به سازگاری این گونه با ارزش با شرایط محیطی و اکولوژیکی منطقه و با تلاش شبانه روزی همکاران محیط زیست استان شاهد ازدیاد تدریجی جمعیت آن در چند سال اخیر بوده ایم.
وی با بیان اینکه مرال از گونههای حیات وحش کشور است که نسل آن در معرض تهدید نیست، افزود: به منظور حفظ تنوع ژنتیکی و جلوگیری از درون آمیزی مرالها و اختلاط ژنتیکی و همچنین جلوگیری از ضعف بنیه جسمی و مرگ و میر آنها با نظارت کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست تعداد ۲۵ راس مرال از سایت فندقلوی نمین به جنگل ارسباران (سایت نگهداری مرال آینالو) و دیگر مراکز نگهداری مرال انتقال داده شد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل اظهار کرد: با نظر تخصصی کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست کشور و در راستای احیای این گونه در زیستگاه ارسباران و سایر زیستگاههای کشور و اختلاط ژنتیکی با جمعیت مرال ارسباران و جلوگیری از رانش ژنتیکی در جمعیتهای موجود نسبت به انتقال و جابجایی تعداد ۲۵ راس مرال با ترکیب جمعیتی مشخص از زیستگاه فندقلوی نمین به منطقه حفاظت شده ارسباران و دیگر زیستگاههای کشور با همکاری بین استانی کارشناسان محیط زیست استان اردبیل و سایر استانها اقدام شد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل بیان کرد: با توجه به سیاستهای سازمان حفاظت محیط زیست قرار است گونه گوزن زرد را که در معرض خطر انقراض قرار دارد، جهت احیا و تکثیر به سایت فندقلوی نمین انتقال داده شود.
جمشیدی اضافه کرد: چهار سال پیش در سال ۱۳۹۷ نیز ۱۰ راس از مرال های سایت فندقلوی نمین برای رها سازی در زیستگاه منطقه حفاظت شده ارسباران جهت احیای این گونه و اختلاط ژنتیکی با سایر جمعیت مرال ها و جلوگیری از رانش ژنتیکی در جمعیت های موجود به جنگل ارسباران در استان آذربایجانشرقی انتقال یافته بود.
سایت تکثیر و احیا مرال فندقلو به همت اداره کل حفاظت محیط زیست اردبیل در سال ۱۳۸۸ و با هدف احیای گونه حمایت شده مرال در اراضی جنگلی فندقلو به مساحت ۱۰ هکتار و با رهاسازی ۱۲ راس مرال کار خود را آغاز کرد.
مرال بزرگترین گوزن و بزرگترین گیاه خوار سم دار ایران است. جفت گیری مرالها از اواسط شهریور شروع شده و تا اواسط مهرماه ادامه مییابد. دوره بارداری مرال حدود ۲۴۰ روز است و در هر زایمان یک گوساله متولد میشود.
شهرستان نمین در ۳۰ کیلومتری شرق اردبیل و در مسیر جاده ترانزیتی استان های اردبیل و گیلان قرار دارد، منطقه فندقلو در ۱۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان نمین از توابع استان اردبیل و ۳۰ کیلومتری شهر اردبیل قرار گرفته و ۱۶ هزار هکتار مساحت دارد که بیش از چهار هزار هکتار آن آن جنگل و رویشگاه طبیعی و بقیه را مراتع تشکیل می دهد.
در مجموع ۱۹ گونه جنگلی متعلق به ۸ تیره و ۱۷ جـنس در ایـن منطقه شناسایی شده اند که از بیـن انواع شناسایـی شده گونه های نادری نظیر فندق ، ممرز ، راش ، سیب وحشی ، بلوط ، بلند مازو ، بیدمشک و گونه های علوفه ای و درختی وجود دارد، که به ارزش منطقه می افزاید.
فندقلو بیشتر به فندق و گل های بابونه خود شهرت دارد ، ضمن این که گونه نادر گیاهی سوسن چلچراغ نیز در آن می روید ، این جنگل رویشگاه بیش از ۹۰ گونه گیاه مختلف و عمدتا دارویی است.
این منطقه جنگلی بخشی از جنگل های شرق استان اردبیل به شمار می رود که دنباله جنگل های نیمه گرمسیری استان گیلان است.
آب و هوای مطبوع ، پرندگان و گونه های مختلف جانوری ، وجود آلاچیق و استراحت گاه های شبانه روزی ، برقراری ارتباط بین این منطقه ویژه گردشگری و چشم انداز زیبای گردنه دل انگیز حیران از طریق تله کابین از جمله ویژگی هایی است که در کنار جاذبه های منحصر بفرد طبیعی و جنگلی این منطقه را به تفرجگاهی بسیار دلپذیر برای مسافران ، میهمانان و علاقمندان به طبیعت تبدیل کرده است.
همین جاذبهها موجب شده سالانه صدها هزار گردشگر داخلی و خارجی برای آرامش روح و روان خود به دامن این جنگل سرسبز پناه بیاورند.