طرح شعار سرمایه گذاری برای تولید از سوی مقام معطم رهبری اولویت اقتصاد را برای چندمین سال یاپی نشان می دهد ، تحقق این شعار مستلزم همراهی و هم افزایی نهادها و دستگاه ها با علاقه مندان به سرمایه گذاری در تولید و برداشتن سنگ های پیش پای آنها در این مسیر است.

به گزارش ایرنا ، با آغاز سال ۱۴۰۴ و سخنرانی مقام معظم رهبری و بیان شعار سال «سرمایه گذاری برای تولید» و معنا و مفهوم اقتصادی این شعار، مشخص می شود که همچنان اقتصاد مساله اصلی کشور است.

در سال گذشته شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» مطرح شد، اما متاسفانه حوادث گوناگونی که در سال گذشته رخ داد مانع از این شد که این شعار به تمام معنا محقق شود، اما باز هم «شکوفایی اقتصاد» مساله اصلی کشور است که این مهم این بار از طریق سرمایه گذاری در تولید پیگیری می شود.

واقع امر این است که رونق تولید زمانی محقق می شود که سرمایه گذاری هدفمند و موثر در تولید انجام شود ، البته در این مسیر سرمایه گذاری صرفا به سرمایه گذاری سرمایه داران محدود نمی شود بلکه باید این مهم عمدتاً توسط مردم انجام شود و در این مسیر دولت می تواند تسهیل کننده این امر باشد، تحقق این امر مستلزم ارائه مشوق هایی برای مردم است تا سرمایه گذاری در تولید برای آنها جذابیت داشته باشد.

در تکمیل این مهم، سرمایه مردم باید جذابیت های سفته بازی های معمول و یا خرید طلا و ارز که باعث راکد ماندن سرمایه می شود و برای تولید کشور مضر است،کاهش یابد و برای جلوگیری از اینکه سرمایه مردم به سمت فعالیت های غیرمولد نرود، باید از اینگونه فعالیت ها جذابیت زدایی شود و در کنار آن از نوسانات شدید در بازار های ارز و طلا که سودهای بادآورده ای را می آورد جلوگیری شود.

از سوی دیگر باید هزینه های غیرقابل پیش بینی تولید را کم کرد، از تولید تماماً حمایت کرد، موانع پیش روی آن را برداشت، مالیات از تولید را کاهش داد و فرصت هایی برای صادرات کالا های تولید داخل را ایجاد کرد تا از این طریق مردم سرمایه گذاری در تولید رغبت داشته باشند.

یکی از مهم ترین مسائل در تسهیل فرآیند سرمایه گذاری در تولید ایجاد ارتباط مستقیم و بدون واسطه بین مردم و تولید کننده است که این امر می تواند از طریق بازار اولیه بورس انجام شود.

از جمله موانع سرمایه‌گذاری در تولید می توان به هزینه بالای تولید است که شامل هزینه‌های انرژی، مواد اولیه، و نیروی کار و مالیات‌های سنگین و عوارض گمرکی اشاره کرد.

در خصوص دسترسی محدود به منابع مالی که یکی دیگر از موانع سرمایه گذاری است می توان به عواملی مانند نرخ سود بانکی بالا و ریسک عدم بازپرداخت وام و ضعف بازار سرمایه و کمبود ابزارهای مالی نوین اشاره کرد.
از دیگر موانع سرمایه گذاری در تولید می توان به مشکلات قانونی و بوروکراسی پیش روی سرمایه گذاران در راه اندازی واحدهای تولیدی و اقتصادی اشاره کرد ، همچنین طولانی شدن فرایند اخذ مجوزها و ثبت شرکت ها و وجود قوانین پیچیده و ناپایدار در حوزه تجارت و تولید، سیستم حمل ونقل ضعیف، کمبود انرژی پایدار و خدمات از دیگر موانع سرمایه گذاری است.

کمبود نیروی کار ماهر و عدم تطابق مهارت‌های آموزشی و دانشگاهی با نیازهای صنعت یکی از اصلی ترین موانع سرمایه گذاری در تولید است که باید دانشگاه ها با ایجاد واحدهای مرتبط و جذب دانشجویان و حرکت به سمت ارائه مهارت و صنعت زمینه جذب فارغ التحصیلان را در حوزه رشته های تولید و صنعت محور توسعه دهند.

ریسک‌های سیاسی و اقتصادی و نوسانات ارزی از دیگر موانع سرمایه گذاری در کشور است که این عرصه را با ریسک تمایل به سرمایه گذاری همراه کرده است که ضرورت تقویت سیاست های پولی و مالی کشور را می طلبد

چه باید کرد

ایجاد صندوق‌های ضمانت وام برای تولیدکنندگان کوچک و متوسط و توسعه بازار سرمایه و انتشار اوراق مشارکت صنعتی از جمله اقدامات تسهیل دسترسی به منابع مالی در راستای افزایش سرمایه گذاری در تولید است ، همچنین کاهش بوروکراسی از طریق دیجیتالی‌سازی فرآیندهای اداری از راهکارهایی است که می تواند گره گشای بخش تولید کشور باشد.

علاوه بر این ثبات قوانین مالیاتی و حمایت از سرمایه‌گذاران خارجی در راستای بهبود محیط کسب و کار، تقویت زیرساخت های ارتباطی از جمله تقویت شبکه حمل و نقل، ایجاد بسترهای ویژه از جمله اینترنت و فیبرنوری و همچنین انرژی پاک می تواند زمینه بهبود فضای کسب و کار و تقویت زیرساخت ها از شرایط بسیار مهم برای حضور سرمایه گذاران در تولید و ثروت آفرینی از این طریق است.

حمایت از فناوری و توسعه پارک های علم و فناوری با همراهی دانشگاه ها، اعطای معافیت‌های مالیاتی به شرکت‌های فعال در حوزه تحقیق و توسعه و فعالیت های دانش بنیان، طراحی دوره‌های آموزشی متناسب با نیاز صنایع، اجرای پروژه‌های زیرساختی با مشارکت سرمایه‌گذاران خصوصی و حمایت از پروژه‌های سبز با اعطای وام‌های کم بهره و ایجاد سامانه‌های نظارت دیجیتال بر فرآیندهای مالی و اداری در راستای شفافیت و مبارزه با فساد، توسعه بازارهای صادراتی و ترغیب سرمایه گذاران با ایجاد مشوق های اعطایی می تواند به تقویت سرمایه گذاری در تولید کمک نماید.

کلام آخر

سرمایه‌گذاری در تولید نیازمند ایجاد محیطی امن، پایدار و سودآور برای سرمایه‌گذاران است.

با رفع موانع ساختاری (مانند بوروکراسی و زیرساخت)، کاهش ریسک‌های اقتصادی، و حمایت از نوآوری، می‌توان جذابیت این بخش را افزایش داد. همچنین، هماهنگی بین سیاست‌های کلان اقتصادی و نیازهای صنعت، نقش کلیدی در جلب اعتماد سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی ایفا می‌کند.