استان اردبیل در بسیاری از شاخص‌های توسعه از جمله شاخص بزرگراهی جزو استان‌های محروم کشور است به طوری که هم‌اکنون ارتباط مرکز این استان با مرکز کشور از طریق بزرگراه در حد بسیار پایینی قرار داد و اتصال آن نیازمند تامین اعتبار لازم از محل‌های مختلف است.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، استان اردبیل از لحاظ شاخص برخورداری از شبکه بزرگراهی در کشور جزو رده‌های آخر کشوری قرار دارد که یکی از بزرگترین دلایل آن عدم احساس نیاز به توسعه شبکه بزرگراهی در سالیان قبل بوده است ، طوری‌که شاخص برخورداری استان اردبیل از بزرگراه در سالهای گذشته۲۱ درصد بوده است .

با توجه به نقش زیرساخت حمل و نقل و توسعه شبکه بزرگراهی در ارتقای سایر شاخص‌های اقتصادی، در سال‌های اخیر توجه مدیریت ارشد استان به این بخش معطوف شده است و با بهره‌برداری از پروژه های در دست اجرا شاخص بزرگراهی استان اردبیل به ۲۹ درصد رسیده است.

اجرای پروژه های بزرگراهی نیازمند اعتبارات بسیار بالایی است و از همین رو بسیار مهم است که اعتبارات مورد نیاز از منابع نلی تامین شود. تا پنج سال پیش فقط چهار طرح بزرگراهی اردبیل – نیر، اردبیل – نمین، اردبیل – مشگین‌شهر و ۵۰ کیلومتر از جاده اردبیل – گرمی دارای ردیف اعتباری ملی بود ولی در سال‌های اخیر تمام پروژه های در دست اجراا در ستان دارای ردیف ملی شده و توسعه شبکه بزرگراهی از سرعت قابل ملاحظه‌ای برخوردار شده است.

دولت وفاق ملی برای رفع عقب‌ماندگی‌های مزمن تاریخی استان اردبیل ، توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل و شبکه بزرگراهی را در دستور کار قرار داده و امروز هر ناظر منصفی که در راه‌های استان تردد کرده باشد، اذعان می‌کند که اردبیل در سالهای اخیر تبدیل به کارگاه بزرگ راه‌سازی شده است.

هدف گذاری ساخت ۸۵۰ کیلومتر بزرگراه در استان اردبیل

محبوب حیدری مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل ضمن تشریح عملیات اجرایی بزرگراه‌های در دست اجرا در استان اردبیل اظهار کرد: بر اساس بررسی‌های انجام شده نیاز این استان به بزرگراه حدود ۸۵۰ کیلومتر برآورد شده بود که از این میزان تاکنون ۲۷۲ کیلومتر احداث و به روی خودروها گشوده شده و بقیه مطابق زمان‌بندی احداث می‌شود.

وی با بیان اینکه احداث هر کیلومتر بزرگراه در مناطق دشت و تپه ماهور دست کم ۵۰۰ میلیارد ریال هزینه دارد ، افزود: ۲۷۰ کیلومتر بزرگراه در مناطق مختلف در استان در دست اجراست که با بهره‌برداری از این پروژه‌ها شاخص بهره‌مندی استان از بزرگراه به میانگین کشوری خواهد رسید.

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل با بیان اینکه همه طرح‌های بزرگراهی استان دارای ردیف ملی است ، اظهار کرد: اگر منابع مورد نیاز به میزان ۱۰۰ هزار میلیارد ریال برای احداث بزرگراه‌های استان تامین شود تا ۲ سال آینده تمام طرح‌های بزرگراهی استان تکمیل و بهره‌برداری خواهد شد.

وی میزان مطالبات پیمانکاران حوزه بزرگراهی استان را ۱۳ هزار میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: از این میزان حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال از محل منابع ملی (اوراق مالی اسلامی) پرداخت شد و این استان در این زمینه جزو چهار استان کشور است که از منابع اوراق مالی اسلامی برای تکمیل طرح‌های بزرگراهی و پرداخت مطالبات پیمانکاران استفاده کرده است.

تکمیل طرح‌های بزرگراهی مستلزم استفاده از منابع مولدسازی است

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل گفت: برای تکمیل مسیر سربند – پارس‌آباد و سربند – مشگین‌شهر ۱۰ هزار میلیارد ریال منابع از محل مولدسازی تامین می‌شود که در صورت همکاری شهرداری و فرمانداری پارس‌آباد این طرح تسریع شده و مورد بهره‌برداری قرار خواهد گرفت.

حیدری با اشاره به روند عملیات اجرایی جاده سربند – مشگین‌شهر گفت: برای احداث این مسیر ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل منابع ملی هزینه شده و در صورت تامین اعتبار مورد نیاز دیگر این طرح در موعد مقرر تکمیل می‌شود.

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل با بیان اینکه پروژه‌های بزرگراهی داخل استان از سوی شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل به اداره کل راه و شهرسازی تفویض می‌شود، ادامه داد: واقعیت این است که اجرای پروژه‌های بزرگراهی با توجه به شرایط موجود نیازمند هزینه‌های بسیار بالایی است و باید همه دستگاه‌ها و نهادها در این زمینه کمک کنند.

حیدری بیان کرد: در مسیر سربند – پارس‌آباد به جز احداث ۲ تقاطع بقیه قطعات طرح اجرا شده و در سفر وزیر راه و شهرسازی به استان هم منابع مورد نیاز برای خط‌کشی این مسیر مطالبه می‌شود تا قسمتی از این مسیر تا پایان سال مورد بهره‌برداری قرار بگیرد.

وی همچنین درباره اجرای ۲۷ کیلومتر بزرگراه مشگین‌شهر – پارس‌آباد گفت: ۲۷ کیلومتر از مسیر مشگین‌شهر – پارس‌آباد به مناقصه رفته و پیمانکاران طرح هم مشخص شده که در ایام دهه فجر با حضور مسئولان استان کلنگ‌زنی شده و عملیات اجرایی آن هم شروع می‌شود.

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل از تکمیل و بهره‌برداری ۳۵ کیلومتر طرح بزرگراهی در مسیر اردبیل – سرچم تا شهریورماه سال آینده خبر داد و اظهار کرد: بزرگراه اردبیل – سرچم در هفت قطعه مجزا در حال اجرا بوده که به‌ غیر از قطعات ۶ و پنج در محدوده تونل‌ها به طول ۴۳ کیلومتر، بقیه قطعات فعال بوده و عملیات اجرایی آنها در حال اجراست.

وی افزود: ۳۵ کیلومتر در حال تکمیل این بزرگراه مربوط به قطعات سه، چهار و هفت است که در ماه‌های گذشته ۱۱ کیلومتر آن در قطعه چهار و ۱۴ کیلومتر دیگر هم در قطعه هفت به‌صورت عبور موقت بازگشایی شده است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل میزان پیشرفت فیزیکی این ۳۵ کیلومتر بزرگراه در اردبیل – سرچم را ۲۸ درصد اعلام کرد و ادامه داد: تلاش بر این است که این طرح با تامین منابع مالی در موعد مقرر تکمیل شود.

وی تاکید کرد: با برنامه‌ریزی‌ صورت‌ گرفته و همچنین تخصیص به موقع منابع مالی تا پایان شهریورماه سال آینده ۳۵ کیلومتر از مسیر اردبیل – سرچم به روی خودروها گشوده می‌شود.

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل با بیان اینکه بزرگراه اردبیل ـ سرچم به طول ۱۷۸ کیلومتر، مرکز استان را به آزادراه زنجان ـ تبریز و مرکز کشور متصل می‌کند، افزود: ۵۷ کیلومتر بزرگراه در سال‌های گذشته با حضور مسئولان کشوری و استانی و به مناسبت‌های مختلف تکمیل و به طول بزرگراه‌های استان اردبیل افزوده شده است.

حیدری درباره پرداخت مطالبات پیمانکاران طرح‌های راه‌سازی در استان اردبیل نیز اظهار کرد: سه هزار و ۷۱۰ میلیارد ریال تا به امروز به‌عنوان مطالبات پیمانکاران حوزه راه در استان ثبت شده است.

وی از تامین منابع مالی مناسب به طرح‌های بزرگراهی استان اردبیل در روزهای آتی خبر داد و اظهار کرد: با تلاش مجموعه راه و شهرسازی استان و به همت مسئولان با تامین منابع مالی مناسب در روزهای آتی ، اجرای طرح‌های بزرگراهی استان سرعت گرفته و با شتاب بیشتری ادامه خواهد یافت.

بیش از ۷۵ درصد طرح‌های بزرگراهی استان اردبیل فعال است

علی یوسف‌زاده معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل هم دراین باره گفت: بیش از ۷۵ درصد طرح‌های بزرگراهی این استان کاملا فعال است و امسال هم تلاش می‌کنیم بر اساس میزان پیشرفت پروژه‌ها و حجم تردد قطعاتی را تکمیل کرده و به بهره‌برداری برسانیم.

وی با بیان اینکه شبکه بزرگراهی در هر استان و منطقه‌ای از پیشران‌های توسعه آن منطقه به شمار می‌رود، اظهار کرد: حدود ۸۷۶ کیلومتر راه اصلی و شریانی در استان وجود دارد که طی سال‌های اخیر برای توسعه این‌ راه‌ها و احداث ۸۱۴ کیلومتر پروژه برزگراهی برنامه‌ریزی شده است.

یوسف زاده اضافه کرد: برای رسیدن به شاخص بهره‌مندی استان از شبکه بزرگراه به متوسط کشوری لازم بود توسعه شبکه بزرگراهی در استان اردبیل حداقل ۲ برابر سایر استان‌ها باشد که به این منظور در جلسات متعددی با حضور مدیران ارشد استان پروژه‌های متعددی در مناطق مختلف استان شروع شد.

معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل اضافه کرد: در این راستا پروژه‌هایی که در دستور کار قرار گرفت با توجه به اعتبارات مصوب استانی خیلی بیشتر بود و هدف هم این بود که جدا از اعتبار خود طرح‌ها که از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تصویب می شود، بتوانیم منابع و اعتباراتی تامین کنیم.

افزایشش شاخص بهره‌مندی استان اردبیل از بزرگراه به بیش از ۲۹ درصد

یوسف‌زاده اضافه کرد: حدود پنج سال قبل شاخص بهره‌مندی استان از بزرگراه حدود ۵۰ درصد کمتر از میانگین کشوری بود به طوری که در آن سال‌ها شاخص بهره‌مندی استان اردبیل از بزرگراه ۱۲ درصد بود. در پایان سال گذشته و با بهره‌برداری از بخشی از پروژه‌های در دست اجرا این شاخص به ۲۹.۶ درصد افزایش یافت.

وی با بیان اینکه در حال حاضر میانگین کشوری بهره‌مندی از شبکه بزرگراه در کشور ۴۰ تا ۴۶ درصد است، یادآورشد: با تلاش‌های انجام شده در استان به طور متوسط سه برابر افزایش شاخص بهره‌برداری نسبت به میانگین کشوری جلوتر آمدیم و تلاش می‌کنیم در میان مدت خود را با میانگین کشوری برسانیم و هدف ساخت ۸۱۴ کیلومتر بزرگراه کل شبکه مورد نیاز استان را محقق کنیم.

معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل با اشاره به گستره جغرافیایی استان در خصوص پروژه‌های در دست اجرای بزرگراهی اظهار کرد: در مسیر شرق به غرب محدوده استان از ورودی تونل حیران از سمت استان گیلان شروع شده و بعد از ۴۰ کیلومتر به مرکز استان می‌رسد.
به گزارش ایرنا، از مجموع ۶ هزار و ۳۷۴ کیلومتر جاده در استان اردبیل ۲۰۸ کیلومتر بزرگراه، ۷۱۶ کیلومتر راه اصلی، ۷۰۲ کیلومتر راه فرعی و چهار هزار و ۷۳۸ کیلومتر راه روستایی است.

اردبیل به لحاظ موقعیت جغرافیایی و طبیعی خود و قرار گرفتن در سرزمینی فلاتی شکل با شیب‌های بسیار تندی به زمین‌های کم‌ارتفاع اطراف خود شامل کرانه‌های دریای خزر، جلگه پست مغان و نیز دشت‌های کم‌ارتفاع استان‌های آذربایجان‌شرقی و زنجان منتهی می‌شود و به همین لحاظ جاده‌های این استان اغلب دارای پیچ‌ها و شیب‌های بسیار تند هستند.

هشت گردنه سخت‌گذر و برف‌گیر به نام‌های حیران، صایین، کجل، نقدوز، الماس، لنگان، قره‌آغاج و اسالم در جاده‌های این استان قرار دارد.