سامانه سماح سازمان حج و زیارت برای ثبت‌نام زائران متقاضی راهپیمایی اربعین حسینی و حامی مسافران این سفر معنوی است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کلمه سماح در عربی به معنای آسان‌گیری، گذشت، بخشش یا اجازه دادن است. این واژه از ریشه سمح گرفته شده که مفاهیمی مانند گشاده‌دستی دارد اما این نام آشنا در سازمان حج و زیارت به سامانه ای برای ثبت نام زائرانی که قصد سفر به حج یا اربعین را دارند اطلاق می شود.

سامانه سماح وابسته به سازمان حج و زیارت ایران، نقش محوری در ساماندهی و تسهیل سفر زائران اربعین حسینی به شرح زیر دارد؛

۱. ثبت نام و صدور مجوز سفر، ثبت نام زائران و دریافت اطلاعات هویتی، صدور مجوز الکترونیک (اذن دخول) برای ورود به خاک عراق، تعیین تاریخ و نقطه عبور مرزی برای زائران.

۲. هماهنگی با مراجع عراقی، همکاری با نهادها و مسئولان مربوطه عراقی برای تسهیل ورود زائران، اطمینان از اعتبار مجوزهای صادر شده برای عبور از مرزهای رسمی همانند مهران، خسروی، باشماق، شلمچه و چذابه.

۳. مدیریت ظرفیت و توزیع زائران، کنترل تعداد زائران بر اساس ظرفیت تعیین شده توسط ایران و عراق، توزیع متوازن زائران در روزهای مختلف برای جلوگیری از ازدحام.

۴. ارائه اطلاعات سفر، اعلام شرایط و مدارک لازم، اطلاع‌رسانی درباره نقاط عبور، زمان‌بندی‌ها و قوانین مرزی.

۵. پشتیبانی و حل مشکلات، رسیدگی به مشکلات ثبت نام یا صدور مجوز، پاسخگویی به سوالات زائران از طریق مرکز تماس یا پورتال سامانه سماح.

۶. هماهنگی با نهادهای ایرانی، همکاری با استانداردهای وزارت کشور، فرماندهی انتظامی و بسیج برای نظم بخشیدن به حرکت کاروان‌ها، هماهنگی با وزارت بهداشت برای اجرای پروتکل‌های سلامت.

۷. صدور مجوز برای خدمه و گروه‌های خاص، ثبت نام خادمین، پزشکان، خبرنگاران و سایر گروه‌های همراه کاروان‌ها.

زائران باید قبل از حرکت، مجوز خود را از سامانه سماح دریافت کرده و آن را چاپ کنند. اطلاعات در سماح باید با مدارک سفر (گذرنامه) تطابق کامل داشته باشد. در صورت بروز هرگونه مشکل، زائران می‌توانند با پشتیبانی سماح یا سازمان حج و زیارت استان خود تماس بگیرند.

 

سه میلیون نفر در سال ۱۴۰۳ در سامانه سماح ثبت نام کردند

معاون عتبات سازمان حج و زیارت نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: بر اساس آمار موجود سال گذشته (۱۴۰۳) سه میلیون نفر با ثبت نام در سامانه سماح از خدمات این سامانه بهره‌مند شدند.

مرتضی آقایی با بیان اینکه بسته های حمایتی سامانه سماح در سال گذشته در قالب سه بسته به اختیار انتخاب نوع ارائه خدمات به زائران اربعین ارائه می شد، گفت: بسته های حمایتی سال گذشته در قالب ۸۰، ۹۰ و ۱۰۰ هزار تومان ارائه می شد.

وی ادامه داد: یکی از ایرادات اجرای این طرح انتخاب کمترین مبلغ پرداختی توسط اکثریت زائران بود که بعضا به هنگام بروز حادثه و توقع آنان برای بهره مندی استفاده حداکثری از آن بود که بیمه گذار با توجه به بسته انتخابی زائران در زمان ثبت نام به آنان ارائه خدمت می کرد که مطلوبت زائران قرار نمی گرفت.

معاون عتبات سازمان حج و زیارت اظهار کرد: پس از آسیب شناسی های لازم و با هدف ارائه خدمات بیشتر تصمیم گرفته شده برای بهره مندی زائران از ارائه خدمات حداکثری، یک نرخ واحد اعلام و اجرا شود.

آقایی ادامه داد: ثبت نام کنندگان در سامانه سماح می توانند پس از انجام اقدامات لازم با ارائه کدرهگیری مبلغ ۲۰۰ هزار دینار عراقی از سوی بانک مرکزی اعلام شده دریافت کنند. مبلغ بیمه زائران و خدمات امدادی هلال احمر نیز ۱۴۰ هزار تومان تعیین شده است که زائران از طریق سامانه سماح باید نسبت به پرداخت آن اقدام کنند.

معاون عتبات سازمان حج و زیارت ادامه داد: براساس آخرین آمار تا ظهر امروز ۳۶۰ هزار زائر متقاضی سفر به راهپیمایی اربعین در سامانه سماح ثبت نام کرده اند. استان‌های تهران، خراسان رضوی، اصفهان و فارس پیشتاز ثبت نام هستند. ۴۰ درصد ثبت نام کنندگان بانوان و مابقی آقایان هستند.

وی بیان کرد: همچنین از سوی همراه اول به هر زائر اعزامی ثبت نام کننده در سامانه سماح ارسال ۵۰ پیامک رایگان، اینترنت همراه و برخی دیگر خدمات لازم به صورت رایگان در خاک عراق ارائه خواهد شد که در گوشی های همراه آنان قابل استفاده است.

بازدیدها: 1